Strateji danışmanlığı şirketi Strategy&, Ülkemiz’de dik çabuk internetin yaygınlaştırılması amaçlı yepyeni bir sokak haritası çizdi. Strategy& aracılığıyla yapılan “Ülkemiz’de Dik Çabuk Genişbant İnternetin Yaygınlaştırılması” isimli raporda, Ülkemiz’de dik çabuk internetin yaygınlaşmasının önündeki basit engelin “talep açığı” meydana geldiği saptama edildi.
Rapora yönelik, Ülkemiz’de şuanki vaziyette %66’lık bir kesiminde Dik Çabuk Sabit İnternet altyapısı hazır meydana gelmesine nazaran dik çabuk web tüketimi yalnızca yüzde 13 düzeyinde bulunuyor. Bununla Beraber, yüzde 42 meydana gelen ultra-hızlı web altyapı yaygınlığına nazaran ultra çabuk web kullanım oranı ise yalnızca yüzde 0.bir. Gerçek yollar faydalanılarak bu sorunun giderilmesinin ülke ekonomisine kocaman katkı sağlayacağı da raporun belirtileri içinde yer ediniyor.
Buna yönelik Ülkemiz’de şu an yüzde 44 meydana gelen sabit web kullanım oranının 2023 senesinde yüzde 85’e yükselmesi GSYiH’ya 130 milyar dolar ek katkı sağlarken, haber ve kontakt teknolojileri pazarında 10 milyar dolar büyüme ve 500 bin ek istihdamı eşliğinde getirecek.
Türkiye amaçlı en ideal modeller
Rapora yönelik, hayat üstünde dik çabuk web erişimini yaygınlaştırmak amaçlı “Talebin Canlandırılması”, “Altyapı Yatırımlarına Dayalı Rekabet”ve “Tek Altyapı Firma Modeli”olmak üzere üç ayrı model uygulanıyor. Ülkemiz amaçlı en uyumlu yaklaşımın “Talebin Canlandırılması”ve “Altyapı Yatırımlarına Dayalı Rekabet”modellerinin beraber uygulanması meydana geldiği bildiriliyor. Rapora yönelik, gerçek yollar faydalanılarak talebin canlandırılmasıyla ve altyapıya dayalı rekabetin aynı ritimde devam etmesi ile Ülkemiz’de var meydana gelen istek açığı meselenine yanıt vermenin yanında, internetin sosyoekonomik faydalarının bütün ülkeye dağılmasını sağlamak da muhtemel olacak.
Türkiye amaçlı partner altyapı modeli uyumlu değil
Diğer yandan raporda, “tek altyapı şirketi oluşturulması modeli”nin Ülkemiz’de talep sorunu meydana gelmediği amaçlı uyumlu meydana gelmediği vurgulanıyor. Bu modelin, arzın isteği karşılayamadığı ülkelerde değerlendirilebilecek bir model meydana geldiği anlam ediliyor.