Beyin, insaniyet amaçlı halen kocaman gizemlerle dolu tek uzuv. Sayısız üniversitede, sayısız biyolojik denetim beyinin sırlarını çözmek, düşüncenin ve fikir okumanın gizemini anlayabilmek amaçlı tam süratle devam etmektedir.
Beyin sinyallerini okuyabilmek esasında bilim kurgu değil, aksine bugünün teknolojisiyle olası tek eylem. Öyle ki, tek takım elektronik üreticileri bilgisayardaki imleci beyin gücüyle, düşünerek muayene etmeyi olası kılan tek takım beyin sinyali okuma cihazları üretiyorlar ve satıyorlar. Üstelik, populer bilim adamı Stephen Hawking’in rahatsızlığı sebebiyle davranış edemiyor ve konuşamıyor meydana gelmesine nazaran, Intel aracılığıyla tasarlanan ve tekerlekli sandalyesine monte edilen özel bilgisayarı fikir gücüyle kullanıp, düşüncelerini sese çevirmesi ve ifade etmek talep ettiklerini bilgisayarın hoparlöründen insanlara aktarabilme benzeri tek becerisi meydana geldiğini da unutmayalım.
stephen-hawkingAncak, beyin sinyallerini okuma teknolojisinin en kocaman handikabı tek sürü yavaş çalışması. Bu teknolojiyi kullananların muayene etmek aradığı elde etmek kullanırken tek sürü yavaş düşünmeleri, tek sürü yorucu tek biçimde düşüncelerine “yavaşça”odaklanmaları gerekiyordu. İşte bu handikap sebebiyle, piyasada satılan giyilebilir cihazları fikir gücüyle muayene etmek benzeri seçenekler gündeme gelmiyordu. Mesela, Google’ın Glass gözlükleri ve Oculus Rift gözlükleri düşünerek muayene edilebilecek cihazlar olmalarına nazaran, teknolojinin tek sürü yavaş çalışması sebebiyle bu yetenekler gözlüklere adapte edilmiyordu.
Washington Üniversitesi’ndeki bilim vatandaşları ise hemen beyin sinyallerini fikir hızıyla saptama edebilecek yepyeni tek metot geliştirdiler ve önce testlerin oldukça başarılı meydana geldiğini da izah ettiler. Bunun Için yönelik, fikir okuma testine dahil olan deneklerin hangi resimlere baktığını ihtimal etmeye personel bilim vatandaşları %96 hak payıyla düşünceleri okumayı başardılar ve beyin sinyallerini 20 ms benzeri tek sürü kısa zamanda saptama edebildiler.
Bu yepyeni bilişim, tüketici elektroniği ürünlerinde kullanılmaya başladığında, AR/VR gözlüklerini, gsm telefonlarımızı, zeki saatlerimizi, düşüncelerimizle muayene edebilmeye başlayacağız.